A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2012. július 10., kedd

Őrült tempó, nagy felelősség

Zimti az ózdi telepen és
nálunk - jól látható a különbség
A Futrinka Egyesület Alap Tevékenységi Csoportja visszatért, egyszerűen meg kell próbálnunk mindent, hogy ne felejtsék el az emberek: ezért is vagyunk. A nagy nyár nem csak a hőség miatt jelent problémát az állatvédőknek, hanem azért is, mert az örökbefogadások száma megcsappan, az emberek nyaralni mennek, sőt: ilyenkor sokan éppen a nyaralás miatt jönnek rá, hogy nem is akarnak kutyát tartani... A gyepmesteri telepek országszerte teltházzal működnek, rendszeresek és sajnos elkerülhetetlenek az altatások. Nincs az a felvevő kapacitás, amely az általános állattartási felelőtlenséget kompenzálni tudná, nincs annyi gazda, ahová ennyi kutyát el lehetne helyezni. Mi most néhány általunk ismert gyepmesteri telepről vettünk magunkhoz kutyákat, egy-egy helyről egyidejűleg többet is, hogy ezen a módon segítsünk az adott telepekről mentő, menhellyel nem rendelkező, önkéntesen szerveződött állatvédelmi csoportoknak, hiszen nekik a legnehezebb: hirdetni, beleszeretni, megoldás után kutatni, gyűjteni, menteni és azoktól, akiknek semmi nem jutott, elbúcsúzni úgy, hogy utána a következő napon újra legyen erejük menni és fotózni, hirdetni, beleszeretni...

Mi szerencsések vagyunk, mert nem kötődünk egyetlen telephez sem, egyetlen településhez sem. Országos szinten segítünk lehetőségeink szerint, melyeket nagyban befolyásol a támogatói kedv alakulása, az ismertségünk, illetve az, hogy a kutyáink hirdetései hogyan jutnak el a potenciális célcsoportokhoz. Így nem kell ilyen döntéseket közvetlenül, kötődéssel végigélnünk, aki hozzánk kerül, az függetlenül attól, hogy mikor mehet gazdához, biztonságban van, maximum nem tudunk több kutyát menteni, ha nagyon nem tudunk örökbeadni sem. Viszont ahhoz, hogy menteni tudjunk, anyagi segítséget várnánk a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számlaszámán (a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy ALAP) a mentett kutyák oltási, chipezési, ivartalanítási és egyéb költségeihez, azokra is nagyon számítanánk, akik hirdetésekben tudnának segíteni vagy fuvarozásban vagy ideiglenes befogadásban vagy bármiben. Az Egyesületen belül az Alap Tevékenységi Csoport az, aki mindig finanszírozási és elhelyezési gondokkal küzd, mert olyan kutyák számára is segítő kezet nyújtunk, akiknél tudjuk, hogy hosszú folyamat lesz a rehabilitáció és az örökbeadásra minimális esélyük van. Így fordulhat elő, hogy van olyan kutyánk, akit 2007 óta panzióztatunk és szeretünk, de gazdához adni nem tudtuk. S nem ő az egyetlen, aki régóta várja az igazit.

Az elmúlt egy hétben sok minden változott. Megpróbáljuk máshogy, mert hinni akarunk abban, hogy erre van igény, hogy a sok kicsi életet menthet, hogy sokan vannak, akiknek a keverékek, sőt: az esélytelen keverékek is számítanak. Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy azért veszünk át gyepmesteri telepekről kutyákat, mert így talán segíthetünk, hogy egy-egy kutya élete legalább átmenetileg megmaradhasson a felszabaduló helyek miatt amellett, hogy akik hozzánk kerülnek, ők már biztonságban vannak. Olyan helyekről mentünk, ahol van állatvédelmi támogatás, hiszen nem tudunk személyesen jelen lenni és az előkészítés, információ, kapcsolatok sokat jelentenek. Szeretném ezeknek a csapatoknak a munkáját külön is kiemelni, hiszen nem újkeletűek az együttműködések sem az ózdiakkal, sem az oroszlányiakkal, sem a miskolciakkal, de vannak még ilyen kapcsolataink országszerte, a későbbiekben ezekre tudunk támaszkodni, ha újra lesz lehetőségünk menteni. Most a mentés második fázisába értünk: fuvarokat szervezünk, oltásokat, chipezéseket, parazitamentesítéseket, állatorvosi vizsgálatokat, ivartalanításokat, fotózásokat, hirdetéseket, ideiglenes befogadókat szervezünk, hogy mindenki elkészülhessen, hogy mindenki készen állhasson az örökbeadásra és közben megismerjük annyira, hogy tudjuk: milyen körülmények között lenne, lehetne boldog az adott kutya. Hatalmas felelősség ez. Aki nem mentett még így kutyát, az soha nem fogja megérteni, hogy mit is jelent egy-egy vállalás. Mi viszont csak így mentünk. Felelősen, de erőnkön felül.

Sokan kérdezik, hogy miért döntünk olyan kutyák mellett, akik nem szépek, akiket már az első fotó alapján is megállapítható módon nehéz lesz örökbeadni, mikor ha "helyes" kistestű kutyákat mentenénk, gyorsabb lehetne a folyamat. Akik ezt kérdezik, elfelejtik, hogy minden kutyának egy élete van, megjelenéstől függetlenül. Mi pedig életet mentünk, nem típust.

Aloe, Vera, Zimti és Silver Szilva az ózdi gyepmesteri telepről érkeztek
Az ózdi gyepmesteri telepről négy szuka kutyát vettünk át. Az első oltásukat, chipjüket megkapták, jelenleg karanténidejüket töltik. Hamarosan az ivartalanításukra is sor kerül majd, mindeközben ideiglenes befogadókat, illetve gazdijelöltek jelentkezését is várjuk. Igyekszünk mindannyiukról leírásokat, jó fotókat is csatolni a hirdetésekhez, hiszen tudjuk, hogy ezen áll vagy bukik egy-egy kutya sorsa. Az ózdi csapatból Aloe és Vera még nagyon fiatalok 6-8 hónaposak, Zimti 3-4 év körüli, Silver pedig nagyjából egy éves, de ha minden igaz, bár még elkiabálni nem merjük, van rá egy komoly érdeklődő.

A gyöngyösi gyepmesteri telepről egy idős, emlődaganatos szuka érkezett. Őt az egyik legrégebbi ideiglenes befogadónk, PiciBorzas-Dóri választotta, merthogy korábbi ideiglenes kutyájuk, a görbe lábú Hiki Ausztriába költözött. Dóriéknak mindig megadatik a jog, hogy kiválaszthassák: kit szeretgetnének átmenetileg. Fekete Borsika az élő bizonyíték rá, hogy hihetetlenül jó szemük (és szívük) van.

Blama, Aja és Bog - a csodaszép oroszlányi lányok
Aztán a tervezett hat kutyából három tudott szabadulni az oroszlányi gyepmesteri telepről, a maradék három a jövő héten jöhet. Sajnos a csapatból Blama magas vemhes, így nála az ivartalanítás megszervezése nem kérdéses, Bog pedig szőrproblémákkal küzd, amelyet szintén kezeltetnünk kell majd. Az első oltáson, chipezésen, parazitamentesítésen túl vannak, kicsit fellégeznek és jövünk róluk is hírekkel. Mindenesetre jó érzés, hogy őket már nem fenyegeti altatásveszély.

Totya, Terka és a babák, Poppy és Mina a miskolci gyepmesteri telepről szabadultak
Rajtuk kívül még 14 kutyát terveztünk a miskolci gyepmesteri telepről, de közülük egy babakutya már nincs életben és kettő nagyon rosszul néz ki. Egy véreb mix mama adott életet tíz kicsi kölykének a telepen és sajnos páran a ház alá kerültek, onnan pedig nem tudtak visszakeveredni a mamához. Hiába a sietség, a kihozás, egyet elveszítettünk és még fel kell készülnünk arra, hogy lesznek veszteségek. Őket erre a hétre a miskolci állatvédő önkéntesek helyezték el, pénteken hozzuk őket át magunkhoz. Terkán, a véreb keveréken kívül még hárman jönnek: Totyát már ivartalaníttattuk is, mert ő is utolsó idős vemhes volt, s ha valamire, hát keverék almokra már tényleg nincs szükség, amikor naponta több tucat kutyát altatnak el országszerte; Poppy és Mina pedig majd nálunk esik át a beavatkozon. Poppy egy játékos és fiatal kis-közepes kutya, Mina viszont nagyon lelkis, egyelőre félénk és visszahúzódó. Őt egyértelműen altatás várta volna, ha nem sikerül kijutnia. Sajnos hiába a mentések, a miskolci telepen újra teltház van... Soha nem lesz ennek vége... Pedig rajtunk múlik. Mert nem a sintér az, aki a kutyákat odateremti, a kutyák valahonnan származnak, a kutyák valakitől, egy embertől kerülnek oda...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése